Reizen naar Montenegro

Kaartje Montenegro
   

Montenegro wordt wel eens het Monaco van de Balkan genoemd omdat je in de havens van het kleine landje nogal wat superjachten aantreft. Een 100 kilometer lange kust aan het helderblauwe water van de Adriatische zee met brede stranden, een gevarieerd en indrukwekkend natuurlandschap met Middeleeuwse dorpjes. Klaar om naar Montenegro te reizen ?

Op reis naar Montenegro: info bestemming

Start de reis aan de schitterende Baai van Kotor, één van de mooiste baaien ter wereld. Je kan de hele baai afrijden met de wagen en even halt houden in de vele karakteristieke plaatsjes aan het water of tegen de hellingen aangebouwd. Er zijn ook gemarkeerde wandelpaden die langs de baai lopen. De Venetiaanse oude stad Kotor ligt diep in het hart van de baai en is prachtig met zijn doolhof van straatjes. De stad wordt omgeven door muren en ondersteund door steile berghellingen. Het prachtige zicht op de baai van overal in de stad is verbluffend. Maar wat hier misschien nog het meest opvalt is het rustige mediterrane ritme hier in Montenegro.

Baai van Kotor
 
Perast
 

Een adembenemend uitzicht op de baai van Kotor en op de Kotor zelf is vanop het Fort San Giovanni. Het is wel een fikse wandeling (1355 stappen) naar boven op de berg Saint John. Ook het stadje Perast is een aanrader in de baai van Kotor, waar de historische paleizen van de eens zeer machtige zeevarende families goed bewaard gebleven zijn. Voor de kust van Perast op een kunstmatig aangelegd eiland is er de spectaculaire kerk Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rotsen, een van de topattracties van de baai van Kotor. Vlak ernaast ligt het natuurlijke eiland, Sveti Juraj (het "eiland van de dode kapiteins"), dat wél natuurlijk is.

In het binnenste deel van de baai van Kotor ligt Risan met een rijke geschiedenis. Hier werden ook verschillende archeologische vondsten uit de klassieke periode gedaan. In de Romeinse Villa Urbana die wellicht stamt uit de 2de eeuw zijn de vloermozaïeken een bezoekje waard. De thuisbasis van enkele van 's werelds grootste en meest luxueuze jachten is te vinden in Porto Montenegro nabij het stadje Tivat. Door de aanleg van de luxehaven sinds 2005 kreeg het stadje een enorme ontwikkeling. Tivat heeft winkels met luxemerken en er werd ook een groot heerlijk buitenzwembad aangelegd. De restaurants van het dorp bieden alles, van pizza en pasta tot sushi en de Libanese keuken en er is ook een beroemd sterrenrestaurant. Het pittoreske stadje Herceg Novi staat vooral bekend om enkele van de mooiste stranden van de baai in het oude stadscentrum ervaar je de authentieke Montenegrijnse sfeer ervaren. Rose is een van de oudste dorpjes en is ook een populaire duiklocatie wegens de vele scheepswrakken.

Hotel Regent in Porto Montenegro
 
 

In het stadje Morinj is het restaurant Ćatovica Mlini een toeristische bezienswaardigheid op zich. Je kan er ook iets gaan drinken en de fotomuur verraadt dat vele beroemdheden je er al voor geweest zijn. Op een 10 minuten rijden van Kotor of Tivat ligt de bergrug Vrmac (Vrmac Ridge), één van de mooiste stukjes natuur in de baai van Kotor. Je kan er wandelen en mountainbiken langs verschillende bezienswaardigheden.

Vanuit Kotor kan je via een kronkelige route met haarspeldbochten naar het Nationaal Park Lovcen. Deze route biedt prachtige panoramische uitzichten. Voor Montenegrijnen heeft dit gebergte een speciale betekenis: het staat symbool voor vrijheid. Op de bergtop is het indrukwekkend mausoleum van Njegos zeker bezoekje waard. Na de beklimming van 461 trappen krijg je een onvergetelijk uitzicht op de bergen, de Baai van Kotor en het meer van Skadar cadeau. In het met geschiedenis beladen dorpje Njegusi wordt de lekkerste gerookte ham (Njeguski prsut) en kaas gemaakt. Proef er de huisgemaakte specialiteiten. In Cetinje, een 20 km van het Nationaal Park Lovcen kan je in de musea uitgebreid kennismaken met de Montenegrijnse tradities, folklore, diplomatie en geschiedenis. Ook de autovrije oude stad Budva die ommuurd is en op een smal schiereilandje ligt is een bezoek waard.

 
 
 

Het Meer van Skadar is het grootste meer van Montenegro en één van de grootste van Europa. De streek is een belangrijk vogel- en moerasgebied en uitgeroepen tot nationaal park in 1983 (40.000 ha). Ca. 280 vogelsoorten werden er geregistreerd doorheen het jaar: ze wonen er, broeden of rusten er uit tijdens hun migratie. Symbool van het gebied, het grootste vogelreservaat van Europa, is de Dalmatische pelikaan. Er is een bezoekerscentrum in het plaatsje Vranjina, waar de nadruk ligt op natuur en cultuur en in Virpazar waar de mogelijke activiteiten in het park worden voorgesteld: de wijnroutes, wandelen en fietsen, bootexcursies.

Je kan een bezoek aan Montenegro ook combineren met een reis naar Dalmatië.

Meer van Skadar
 
Meer van Skadar
 
Meer van Skadar
 

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Montenegro maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Montenegro aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Reis naar Montenegro

 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Montenegro vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor Belgen volstaat een geldige identiteitskaart (verblijf van maximaal 1 maand) met foto of geldige internationale reispas (verblijf van maximaal 3 maanden). Kinderen zijn eveneens verplicht om een identiteitskaart met foto op zak te hebben.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Voor Montenegro zijn geen speciale inentingen vereist. Een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A wordt soms aangeraden.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België.

Munt: De euro.

Onderweg: De vluchtduur van een rechtstreekse verbinding is ruim 2 uur. Met een tussenstop of overstap bedraagt de reistijd al gauw minimaal 4 uren.

Weer en klimaat

Klimaat: Aan de kust heerst een mediterraan klimaat met warme droge zomers. In de rest van het land is het klimaat eerder continentaal, met koude winters en veel sneeuw. Ook in de zomer is het verschil in temperatuur tussen bergen en kust opmerkelijk.

Beste reisperiode: Vanaf eind april, begin mei worden de temperaturen aangenaam. In juli en augustus – tijdens het hoogseizoen – is het warm maar wel gezellig druk.

Prettige vakantie in Montenegro

In voorbereiding van uw reis op maat naar Montenegro voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.