Reizen naar Corsica

Kaartje Corsica
Scandola Baai Piana

Corsica, is een bestemming voor eender welk soort vakantie waar je naar op zoek bent. Spectaculaire kusten, oneindig mooie zandstranden, een prachtige natuur met uitgestippelde wandelingen, een eeuwenlange geschiedenis, een mediterraan klimaat, een gezellige sfeer in een groen land waar het blauw van de zee nooit ver weg is.

Laat je onderdompelen in de eigen cultuur van het eiland en verleiden door de schoonheid van deze "Parel van de Middellandse Zee"...

Info bestemming

De kaap en regio Bastia

Nonza Saint Florent

De noordelijke landtong van het eiland wordt de kaap genoemd (Cap Corse). Het is een rotsachtige regio waar de maquis, de eikenbossen en de wijngaarden overal aanwezig zijn. Op Cap Corse liggen authentieke vissersdorpjes zoals Erbalunga, Macinaggio, Centuri, Pino en Nonza tussen de zee en de bergen. Hun haventjes worden beschermd door oude wachttorens, opgetrokken als verdedigingswal tegen invallers. De Italiaanse invloed is er duidelijk merkbaar in de architectuur, de taal en de keuken. De hele kuststreek is bijzonder afwisselend, met steile reliëfs, dorre plateaus, dichte bossen, rotsachtige kreekjes en ongerepte baaien met het fijnste zand. Bastia is de voornaamste stad en doet denken aan de oude Toscaanse steden. De stad staat vol met kapelletjes, abdijen en barokkerken met een goed bewaarde en weelderige decoratie. Het kleine badplaatsje Saint-Florent is een levendig havengebied en ook erg populair bij zeilers. Van hieruit kan men via de zee de prachtige ongerepte stranden van de "Désert des Agriates" bereiken. In het gebied rond Patrimonio, worden de beroemdste Corsicaanse wijnen geproduceerd. Wat meer naar het zuiden ligt de Castagniccia streek, een bergachtig natuurgebied met groene dalen vol kastanjebomen en dorpjes tegen berghellingen met typische huizen.

De Balagne

Calvi

Het noordelijke deel van het eiland met uitzondering van Cap Corse wordt de Balagne genoemd.
De meest toeristische plaats van de Balagne streek is Calvi. Calvi heeft een mooie jachthaven en indrukwekkende citadel. Over de wallen kan je een wandeling maken naar de benedenstad. Van hieruit prachtige zichten op het blauw van de immense baai, het groen van de heuvels en de hoge bergtoppen.
De andere bekende badplaats van de Balagnestreek is Ile Rousse. Het stadje dankt zijn naam aan de Pietra-eilanden voor de kust die een rode gloed krijgen bij zonsondergang en is heel aangenaam om erin te verblijven. In het bergachtige binnenland van de Balagnestreek liggen verschillende dorpjes die hun authenticiteit goed hebben kunnen behouden. Calenzana, staat bekend als vertrekpunt van onvergetelijke wandeltochten, waaronder het GR20-pad dat van noord naar zuid over Corsica loopt.

Calvi
Ile Rousse
Ile Rousse

Het centrum van het eiland

De grootste stad van het centrale deel van Corsica is Corte, gesticht door de Moren. Corte ligt in het geografische centrum van het eiland en was ooit de hoofdstad van het eiland en is nog steeds het culturele centrum van Corsica. Het is de enige studentenstad van Corsica en ook vertrekpunt voor wandeltochten waaronder de route door het Restonica-dal, met diepe kliffen en heldere meren die in de zomer een heerlijke verkoeling bieden. Maar voor natuurliefhebbers blijft het centrum van het eiland een onuitputtelijke bron voor ontdekkingen: Lac de Nino, het op één na grootste meer van Corsica, het meer van Creno, het prachtige Asco-dal, het plaatsje Bocognano, de regio Niolo met de typisch Corsicaanse bergdorpjes, de Scala di Santa Regina. Het dorpje Evisa is het ideale vertrekpunt naar de hoogste bergtoppen van het eiland. Aan de rand van het grote Aitone-woud met kolossale dennenbomen kan je er ook genieten van talrijke natuurlijke zwembaden in de prachtige riviertjes. Kijk langs de route uit naar loslopende dieren zoals varkens, koeien en geiten.

Corte
Scala
Aitone

De westkust

De Golf van Porto en de "Calanques" van Piana betoveren met de meest spectaculaire en kleurrijke panorama's. Steile rode rots-kliffen begroeid met grasgroene maquis boven een kristalheldere zee van turkoois blauw water. De "Calanques" liggen tussen Porto en het schilderachtige Piana. Een ongeëvenaard prachtige natuur. De 'Calanques' vormen een unieke en wonderlijke creatie van de natuur. Indrukwekkende rots sculpturen in graniet die hun ontstaan kenden onder de invloed van erosie. Er ontstonden ook de zogenaamde Taffone, (grote gaten), dat zijn holtes die ontstaan zijn in periodes van langdurige droogtes in de steile rotsen. Hierdoor krijgen de rotsen dikwijls een onverwachte vorm en een verrassend reliëf.

Porto
Piana
Calanches

Het dorpje Piana is een 'must' om te bezoeken. Onovertroffen uitzicht over de Golf van Porto en de ertegenover gelegen schiereilandjes van Senino en Scandola. Het dorpje kreeg de erevermelding van 'een van de mooiste dorpen van Frankrijk'. Porto is een moderne en gezellige badplaats met tal van watersportfaciliteiten. In de Genuese toren is er een permanente tentoonstelling die een uitstekend beeld geeft van hoe Corsica zijn kusten beschermde en versterkte tegen aanvallers van op zee. Er is ook een ecologisch reuzenaquarium waar je kennis maakt met de bijzonder rijke fauna en flora van de Golf van Porto en van het natuurreservaat van Scandolo. Girolata is een klein pittoresk Corsicaans dorpje met vijftien inwoners. Het dorpje is enkel te voet of via de zee te bereiken (3/4 uurtje stappen naar beneden - best degelijke stapschoenen met grip voor de wandeling).

Porto
Porto
Porto

Scandola

Het natuurpark Scandola is een parel aan de Corsicaanse kust en op zich al een reden om een reis naar Corsica te doen (werelderfgoedlijst van Unesco). Scandola is alleen te bezoeken met een boottocht. Tijdens deze tocht zie je de bizarre rotsformaties, mooie kliffen, unieke landschappen en grotten. Met wat geluk word je tijdens de boottocht vergezeld van dolfijnen en spot je majestueuze visarenden in de lucht. De landschappen zijn van een adembenemende schoonheid. De fauna en flora zijn er uitzonderlijk. Het reservaat huisvest dan ook talrijke zeldzame vogelsoorten zoals visarenden, slechtvalken, kuifaalscholvers, Kuhls pijlstormvogels en koningsarenden. Het zeegras van posidonia (waterplanten met bloemen) dat hier groeit, getuigt van de zuiverheid van het water.

Ajaccio

De stad Ajaccio heeft zijn beroemdheid en uitstraling te danken aan zijn verloren zoon Napoleon die hier werd geboren. Zijn naam komt dan ook in vele straatnamen en locaties terug en er bevinden zich verschillende musea en standbeelden verspreid over de stad. Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en is, met zon 60.000 inwoners ook de grootste stad van het eiland. Van de citadel van Ajaccio wordt gezegd ze die mooiste van de wereld zou zijn. In Ajaccia zijn er een waaier aan mogelijkheden op cultureel, historisch vlak, maar ook voor vele activiteiten. De Sanguinaires-eilanden zijn vernoemd naar de bloedrode kleur die ze bij zonsondergang aannemen. Ze maken van de baai van Ajaccio één van de mooiste baaien van de Middellandse Zee.

De Golf van Valinco bestaat uit een opeenvolging van kreken en stranden. De ene nog mooier dan de andere. In Filitosa is er de beroemdste vindplaats van megalithische monumenten. Verscholen in de Golf ligt de kleine maar levendige badplaats Propriano. Propriano is ideaal gesitueerd tussen de zee en de bergen. In het binnenland zijn talrijke prehistorische vindplaatsen en overblijfselen te bezoeken.

Het zuiden

In het zuiden liggen de badplaatsen Bonifacio, Porto-Vecchio, Pinarello en Solenzara. In het binnenland ligt het indrukwekkende Alta Rocca massief. Hier lopen nog de laatste moeflons en wilde varkens rond en ontspringen de statige ‘Aiguilles de Bavella’, Eveneens één van de meest opwindende landschappen van Corsica.

Bonifacio
Porto-Vecchio

Porto-Vecchio is één van de zonnigste regio’s van Europa en is wellicht de belangrijkste trekpleister van Corsica. De gezellige jachthaven wordt omringd door restaurants en bars. Ook in het oudste stadsdeel is het aangenaam vertoeven. De stad werd in 1539 gebouwd op ontzaglijke rotsen van roze graniet. De zoutmoerassen rond de stad zorgden voor haar bijnaam: 'Cité du Sel'. Vele stranden in de omgeving doen denken aan paradijselijke stranden ver buiten Europa. De combinatie met het bergachtige achterland maakt het nog unieker. Geen wonder dat menig veroveraar dit stukje paradijs wel zagen zitten, getuige het uitgebreide historische erfgoed.

In het uiterste zuiden van het eiland ligt Bonifacio. De stad heeft een spectaculaire ligging bovenop 60 meter hoge kalkrotsen. Deze rotsen beschermen de jachthaven tegen de sterke zeewind. Een must do is de citadel van Bonifacio, een stevige klim. Neem een boottocht tussen Bonifacio en PortoVecchio en ontdek via de zee de typische kusten van het uiterste zuiden van Corsica. Tegenover Bonifacio, op slechts 12 kilometer, ligt Sardinië en het Lavezzi-eilandenarchipel. De Lavezzi-eilanden zijn een natuurreservaat waarvan het landschap overeenkomt met dat van de Seychellen (alleen zonder kokospalmen!). Ook het onderwaterlandschap is hier zeer uitzonderlijk.

Lac Ospedale

Vanaf de zuidelijke kust is het slechts enkele minuten landinwaarts om in het Ospedale massief te komen. Een enorm dennenbos strekt zich daar over de hele golf van Porto-Vecchio uit. De toppen van de Col de Bavella vormen één van de indrukwekkendste landschappen van Corsica. De weg over Col de Bavella loopt langs verkleurende rotsen in de loop van de dag, en enorme dennenbossen met dennen die erg hoog en behoorlijk oud zijn (3-400 jaar). De velden, die in de lente bezaaid zijn met tijmbloemen, bieden een adembenemend uitzicht over dit bijzondere gebied. Het gebied heeft ook veel wandelpaden. Onze aanrader is een tocht met 4x4 (en lokale chauffeur) door het Ospedale massief.

Canyoning

Activiteiten op Corsica: duiken en duikinitiaties, raften op de Golo rivier, klimmen in In Terra Corsa, eindigen met een aantal spectaculaire ziplijnen, canyoning-tour met abseilen in Verghellu Canyon en nabij Corte, mountainbiken, paardrijden, boottochten. Delen wandelen van de GR 20 wandeling kan vanuit de meeste plaatsen op Corsica gepland worden. Soms ruw terrein. De wandeling is totaal 170 km lang en doorkruist Corsica van noord naar zuid. In totaal moet ongeveer 11 kilometer geklommen worden, waarvoor geen klimmersuitrusting nodig is.

Extra informatie over een reis naar Corsica maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Corsica aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Corsica het noorden van het eiland

Reis naar Cap Corse, de Balagne en het centrum.

 
 
   
 

Corsica het zuiden

Reis naar het zuiden met regio Boifacio, Porto-Vecchio, Propriano en Ajaccio in het zuidwesten en het centrum.

 
 
   
 

Corsica volledige rondreis

Wijn van Corsica

Combinatie van het volledige eiland, afhankelijk van de vluchten starten in noord of zuid en terug vanuit de andere kant.

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Corsicareis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Corsica

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Een geldige identiteitskaart is vereist voor Belgen om naar Frankrijk te reizen. Voor kinderen onder de 12 jaar is een identiteitsbewijs met pasfoto verplicht. Belgen die reizen naar Corsica hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig. Ook kinderen dienen over een identiteitsbewijs met foto (!) te beschikken.

Gezondheid/Inentingen: Voor Frankrijk gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen. Voor een reis naar Corsica gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België. Geen.

Munt: De munteenheid in Frankrijk is de euro. De euro.

Onderweg: Er zijn drie aanvlieghavens, nl. Ajaccio (westen, IATA-code: AJA), Bastia (noorden, IATA-code: BIA) en Figari (zuiden, IATA-code: FSC). De gemiddelde duur van een vliegreis Corsica vanaf Zaventem is 1u 50min.

Goed om te weten: De typische droge struikvegetatie van Corsica en Sardinië wordt maquis genoemd. Maquis groeit het liefst in een rotsachtige, droge omgeving.

Weer en klimaat

Klimaat: Corsica kent een Middellandse Zeeklimaat met warme, droge zomers en zachte, natte winters. Van begin juni tot eind september kan het eiland genieten van een zonovergoten en droge zomer. Hoewel een zeebries het hele jaar door voor verfrissing zorgt, kan de temperatuur in de zomer toch gemakkelijk oplopen tot meer dan 30° C. In de lente staat de maquis in volle bloei en dat merk je aan de doordringende geuren. De herfst is evenzeer aangenaam met vooral aan de kust zachte temperaturen. In de bergen moet je steeds rekening houden met iets lagere temperaturen dan aan de kust en een iets frissere wind. Sneeuw is te vinden boven de 1600 meter van eind oktober tot juni. Opmerkelijk is dat het klimaat in het noorden van het eiland iets warmer is dan in het zuiden.

Reisperiode:

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Corsica voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.