Reizen naar India
Op reis naar India: info bestemming
Het noordelijke circuit
Delhi is de hoofdstad en vluchten voor een ontdekking van India gaan meestal deze richting uit. Wellicht is de hoofdstad ook het meest doordrenkt van geschiedenis, want het bleek telkens een enorme magneet voor de vele veroveraars die er passeerden. De stad werd dikwijls verlaten in al die eeuwen en telkens opnieuw opgebouwd. Verkenning van het oude Delhi waar dagelijks een onvoorstelbare drukte heerst. Ambachtelijke ateliers in volle bedrijvigheid staan met de poorten open, overal eethuisjes naast winkeltjes en straatventers tussen leurders met allerhande koopwaar. Het nieuwe Delhi werd ontworpen en gebouwd toen de Britse koloniale overheersing op haar hoogtepunt was. Het werd ontworpen in ware koloniale stijl, met brede lanen, koloniale gebouwen, een parlement en een presidentieel paleis.
De fascinerende oude en heilige stad Varanasi ligt in de staat Uttar Pradesh aan de Ganges rivier, de voor de Hindoe's heilige rivier die hoog in de Himalaya ontspringt.
De stad is voor de hindoes wat Mekka voor de moslims is. Men gelooft dat wanneer men hier sterft men in het hiernamaals dicht bij God zal zijn. Veel orthodoxe hindoes trekken in hun laatste dagen dan ook naar Varanasi om er te sterven en gecremeerd te worden. Door zich in de Ganges voor Varanasi te wassen kunnen pelgrims de hoogste bevrijding bereiken. Het water wast alle zonden van hen af en verdere reïncarnaties houden op.
Varanasi is tot op de dag van vandaag een centrum voor Sanskrietgeleerden. Varanasi staat bekend om de zijde. De stad telt dan ook een groot aantal zijdewinkels.
In Kajuraho staan beroemde tempels (85 in totaal) die tot de belangrijkste bezienswaardigheden van India gerekend worden. Een Engelsman ontdekte de totaal overwoekerde tempels toevallig in 1839. Sedert 1984 zijn de 22 herontdekte en bewaard gebleven tempels Unesco Werelderfgoed. Tussen afbeeldingen van vissers, jagers, muzikanten en krijgers zijn in Kajuraho ook een groot aantal erotische voorstellingen te zien. Op vrijwel elke tempel nemen Apsara's, hemelse nimfen, uitdagende poses aan en worden voorstellingen uit de Kama Sutra afgebeeld. Het thema is vaak het overwinnen van de begeerte op weg naar de bevrijding van de ziel. In het kleine archeologische museum van Khajuraho kan je een prachtige collectie beelden bekijken.
Bezoek in Agra het imposante Rode Fort. Van origine was het een militair fort, maar het kreeg na verloop van tijd de functie van keizerlijk paleis. Het Rode Fort is in feite een stad in de stad. Achter de massieve muren schuilen elegantie en architecturale pracht en praal. Vanuit Agra bezoek je natuurlijk de parel van de islamitische architectuur, de Taj Mahal. Dit marmeren droompaleis werd tot in de kleinste details uitgevoerd. De geraffineerde techniek van inlegwerk in marmer wordt sinds toen nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Op weg vanuit Agra naar Jaipur kan je de betoverend mooie spookstad Fatehpur Sikri bezoeken.
Jaipur, de Roze Stad, gesticht door Maharajah Jai Singh in 1727, is de hoofdstad van Rajasthan en dankt zijn naam aan de rozerode kleur van de huizen. Jaipur straalt een aangename architecturale harmonie uit. Het hart van de stad is het statige City Palace, omringd door brede lanen en nog steeds gedeeltelijk bewoond door de maharadja. Net buiten Jaipur, op een heuvel ligt het Amber-fort, een immense citadel. Per olifant bestijg je de steile heuvel naar de ingang. Hier wacht een subliem voorbeeld van Rajput achitectuur. De vertrekken van de eerdere maharadja's zijn rijkelijk versierd met ivoor, ingelegd spiegelwerk, stucwerk en marmer. Het Chandra Mahal, het maanpaleis, meestal City Palace genoemd is de officiële residentie van de koninklijke familie. Een deel van het enorme complex wordt nog altijd door de afstammelingen van Jai Singh bewoond. Jaipur is een bruisende en kleurrijke stad met meer dan 6 miljoen inwoners. Er is veel te zien en te beleven. De kleding van de Rajastani behoort tot de kleurrijkste van heel India. De vrouwen dragen zware zilveren sieraden en veel mannen cultiveren enorme snorren en baarden. Meer dan in andere steden in Rajastan gaat traditie hier hand in hand met de moderne tijd: brommers rijden naast kamelen en paleizen staan naast winkelcentra. In het centrum zijn ontelbare eetstalletjes en winkeltjes.
Het zuidelijke circuit
Het zuiden van India verschilt in alle opzichten van het noorden. Het zuiden van India is groen, met wuivende palmen, dicht beboste heuvels en uitgestrekte thee- en specerijenplantages. Gecombineerd met uitgestrekte zandstranden is het vakantiegevoel er nooit ver weg. Ook de bevolking is compleet anders. Zowel liefhebbers van cultuur als natuur, als reizigers die houden van couleur locale kunnen hier hun gading vinden. Kerala en Karnataka liggen het meest noordelijk en zijn nog het meest ongerept, ver van de toeristische kust.
In Mysore kan je de markten bezoeken waar zijde en sandelhout wordt verkocht. Het Ambavillas paleis is een mix van hindoe-, moslim- en rajputarchitectuur. Verder naar de prachtige natuurlandschappen van de streek van Coorg, ook wel het “Schotland van India” genoemd. Coorg is de thuis van de Kodava, ze hebben een eigen karakteristieke sociale structuur met clans, een eigen religie, eigen keuken en eigen handwerk en zijn gekend voor hun gastvrijheid. Een natuurliefhebber komt in deze streek zeker ook aan z’n trekken. Je kan er een tochtje doen met coracles, typische kleine ronde vissersbootjes, over de hoofdrivier de Kaveri. Je kan hier ook Bylekuppe bezoeken, de op een na grootste Tibetaanse nederzetting buiten Tibet, o.a. met een Tibetaans klooster met 7.000 monniken, een Gouden Tempel en een vlooienmarkt.
Kerala is ongetwijfeld een van de meest relaxte deelstaten van India. Ver weg van het drukke gewoel van de grote steden, verloopt het leven hier veel rustiger dan elders in India. Nochtans is Kerala al decennialang een van de meest ontwikkelde regio's, met een hoge levensverwachting en een hoge alfabetiseringsgraad. Kerala mixt christelijke, hindoe en Arabische invloeden tot een bont geheel. Als centrum van de specerijenhandel stond het eeuwenlang onder invloed van Portugese, Nederlandse en Britse zeevaarders en hun invloeden vind je in het straatbeeld dan ook nadrukkelijk terug. Verblijf in Neeleshwar kan in een exclusief eco-resort aan de kust. Het meest noordelijke district van Kerala, Kasaragod, is het land van de goden, forten, rivieren, heuvels en prachtige stranden. Het Fort van Bekal is één van de grootste en best bewaarde forten in Kerala. Je kan het spirituele centrum van Swami Ramdas, Ananda Ashram in Kanhangad bezoeken. Het leven en de leer van deze grote mysticus waren en blijven een grote inspiratiebron voor vele duizenden in Oost en West. Een citaat uit zijn leer : 'Just as a flower gives out its fragrance to whomsoever approaches or uses it, so love from within us radiates towards everybody and manifests as spontaneous service.' (Zoals een bloem zijn geur schenkt aan iedereen die ze benadert of gebruikt, zo ook straalt innerlijke liefde uit naar iedereen en manifesteert zich als spontane hulp).
Op weg naar Calicut, bezoek aan de Parassinikadavu of Sri Muthappan Tempel in Kannur, op de oevers van de rivier Valapattam. De tempel is ook een populaire bestemming voor reizigers en pelgrims om te genieten van de charme van Theyyam, een ritueel dat hier dagelijks wordt uitgevoerd. De omgeving van Cochin is de koloniale parel van Zuid-India. De stad Cochin is een van de interessantste steden van Zuid India. De talrijke Portugese, Nederlandse, Joodse en Arabische invloeden zetten het eeuwenoude kosmopolitische karakter extra in de verf. Handelaren uit China voerden in de 14de eeuw Chinese vissersnetten in. Bij het Vasco Da Gama plein kan je zien hoe deze sympathieke vorm van vissen in zijn werk gaat. Je kan er ook een Kathakali voorstelling bijwonen. Kathakali is de meest bekende traditionele dansvorm in Kerala. De artiest draagt een masker en in de kledij overheerst de kleur rood. Handgebaren en rollende ogen geven het verhaal weer.
Mis in het zuiden van India een kennismaking met Ayurveda niet. Ayur betekent leven, Veda betekent kennis, het is een 5.000 jaar oude Indiase gezondheidsleer en levensstijl, die streeft naar een evenwichtig leven aan de hand van gedragscodes, diëten en behandelingsmethoden.
Ladakh
Voor een reis naar India is het nogal eens kiezen tussen een combinatie van het noorden en zuiden en het noorden met de nog meer noordelijk gelegen Himalayastaat Ladakh.
Leh is de hoofdplaats van de oude boeddhistische Himalayastaat van Ladakh. De vlucht vanuit Delhi langs de hoge Himalaya-toppen is op zich al zeer spectaculair. Leh ligt op 3500m hoogte en is de belangrijkste plaats van een uitgestrekt woestijngebied in de bergen. Het is belangrijk om even te acclimatiseren en gewend te geraken aan de droge hoogte. Tijd dus om rond te kijken en kennis te maken met de sfeer van de stad. Het belangrijkste gebouw is het negen verdiepingen tellende paleis, dat naar voorbeeld van het Potala-paleis in Lhasa in Tibet werd opgetrokken.
Ladakh wordt wel eens ‘Klein Tibet ‘of soms ook ‘Shangri-La van de Himalaya’ genoemd. Eeuwenlang behoorde het ook tot het Oude Tibetaanse Rijk. In tegenstelling tot het echte Tibet kan je hier echter wel nog ongedwongen de Tibetaanse cultuur beleven. Veel Tibetanen vonden na de Chinese bezetting van Tibet een veilig toevluchtsoord in Ladakh. In het ‘Land van de Duizend Kloosters’ lopen monniken in wapperende gewaden rond en nodigen reizigers uit voor een onvermijdelijke kop dampende boterthee. De barre levensomstandigheden en een onverzettelijk diep geloof in de boeddhistische levenswaarden laten een onvergetelijke indruk na. Vrijwel afgesloten van de rest van de wereld heeft het landschap op zich al spirituele en inspirerende krachten. De gele en roodbruine monnikenkleren steken af tegen het schrale kleurenpalet van de overweldigende natuur en het heldere blauw van de lucht. De Ladakhi hebben in hun isolement een zeer authentieke levenswijze kunnen bewaren. De gompa’s, kloosters, monniken en grote verzamelingen Thangkas en Boeddhabeelden zorgen voor een heel bijzondere, spirituele sfeer.
Shey was de eerste hoofdstad van het oude Ladakh en je kan er het paleis bezoeken waar de koninginnen van Ladakh nog zeer lang hun kinderen baarden, uit vrees dat een geboorte in de latere hoofdstad Leh de beschermgoden van de koninklijke familie zou kunnen ontstemmen. Het klooster van Thikse is zonder twijfel het meest gefotografeerde van Ladakh. Je kan er ook genieten van een prachtig panorama over de groene vallei. Het klooster van Hemis ligt half verscholen in een kloof en is het grootste en rijkste klooster van Ladakh. Het klooster is vooral bekend om zijn jaarlijkse festival ter ere van Padmasambhava of Guru Rinpoche, die in de 8ste eeuw het boeddhisme naar Tibet bracht. In Lamayuru ligt een van de grootste en oudste kloosters van Ladakh. Het klooster ligt in een prachtig maanlandschap. In Alchi bevindt zich een van de belangrijkste boeddhistische centra van Ladakh, een stukje Unesco Werelderfgoed. Enorme Boeddhabeelden, prachtig houtsnijwerk en unieke fresco’s en wandschilderingen in Kashmir-stijl zijn er door de droge klimatologische omstandigheden uitzonderlijk goed bewaard. In Ridzong is er een grote kloosterschool waar tientallen jonge monnikjes hun eerste lessen in het boeddhisme krijgen. In hun rode pijen vormen zij een prachtig schouwspel tegen de achtergrond van het witte klooster. Het klooster van Likir is vooral bekend omwille van de reuzenboeddha die naast het klooster staat. Vanuit Leh kan in een tweetal dagen al deze bezocht worden.
Extra informatie over een georganiseerde reis naar India maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.