Reizen naar Jordanië

Kaartje Jordanië

Wie zegt Jordanië, zegt Bijbelverhalen, verloren steden, prachtige woestijnen, cultuur en een verbazende natuur... Het is het land van Petra, de antieke stad van de Nabateeërs en één van de meest atmosferische ruïnes ter wereld. Het land van Wadi Rum, waar het prachtige woestijnlandschap Lawrence of Arabia in vervoering bracht. Mount Nebo waar Mozes uitkeek over het beloofde land. Het land waar je een verkwikkend modderbad kan nemen en je op het water kan drijven van de Dode Zee. En niet te vergeten de zeer vriendelijke bevolking, één van de meest gastvrije ter wereld.

Wadi Rum
 
Jeepsafari in Wadi Rum
 
Mount Nebo
 
Petra
 

Op reis naar Jordanië: info bestemming

In Jordanië vind je woestijnen en valleien van een heerlijke schoonheid: van de duinen en paarse bergen van Wadi Rum tot het beschermde natuurgebied van Wadi Mujib. Het land is onder te verdelen in drie landschappen: de vruchtbare Jordaanvallei, het heuvelland in het westen, en het grote woestijnplateau in het oosten. Dat laatste strekt zich uit tot in Syrië en Saoedi-Arabië. Liefst 85% van het totale landoppervlak van Jordanië bestaat uit woestijn.

 
 
 
  Glaswerk 

De prachtige natuur zet zijn voet naast de bekende historische sites. Je kan in Jordanië bergen beklimmen onder zeeniveau, vogels bestuderen vanuit oude ruïnes, zwemmen naar ongeschonden koraalriffen... De verscheidenheid verrast. Zo vind je er zo'n 70 zoogdiersoorten, een 100-tal reptielen en meer dan 400 vogels. Sommige habitats, zoals deze aan de Dode Zee, zijn zeer bijzonder en kostbaar voor de hele wereld. Ook de flora is rijkelijk aanwezig, met in totaal en verspreid over het land zo'n 2500 soorten. Enkele natuurreservaten bieden je de mogelijkheid om te wandelen of te genieten van een eenvoudige picknick.

Zwarte Iris Caracal WadiMujib Dode Zee 

Amman, de hoofdstad van Jordanië, bevindt zich in het hart van het Midden-Oosten. Natuurlijk zijn hier tal van historische monumenten en sporen uit het glorierijke verleden. Vanuit Amman vertrekt naar het zuiden, langs de 5.000 jaar oude Koningsroute, één van de meest fascinerende reisroutes door het Heilige Land, een route die langs een hele rij antieke steden voert. In Madaba is in de Grieks-orthodoxe Sint-Georgiuskerk een prachtige Byzantijnse mozaïek de “Kaart van Palestina” te zien. Ze toont verschillende bergen, valleien, dorpen en steden tot aan de Nijldelta. De meest vereerde plaats in gans Jordanië is Mount Nebo waar de 120-jarige Mozes zou zijn gestorven nadat God hem het Beloofde Land liet zien. Van op het terras voor de daar opgetrokken kerk is het uitzicht over de Jordaanvallei en de Dode Zee (het beloofde land)adembenemend. Op heldere dagen kan men Jeruzalem en Betlehem zien liggen. Kerak wordt beheerst door een machtig kruisvaarders kasteel gelegen op een heuveltop. Kerak, gebouwd in 1132, maakte deel uit van een gordel van forten in de oorlog tegen de Islam.

Amman
 
Mozaiken in Madaba
 
Kerak
 

Ten noorden van de hoofdstad Aman vinden we Jerash. Wellicht de best bewaarde oude Grieks-Romeinse stad. Iets verderop naar het noordwesten ligt Tabaquat Fahl (ook Pella genoemd) in de sappig groene heuvels van Noord-Jordanië. Umm Qais heeft de meest spectaculaire ligging van alle steden van de Dekapolis, het tienstedenverbond waartoe ook Pella, Jerash en Amman behoorden. In Aljoun bevindt zich het kasteel Qalat al-Rabat, één van de mooiste en zeker best bewaarde staaltjes van militaire Arabische architectuur uit het Midden-Oosten. Gebouwd op een berg, is het zicht op de Jordaanvallei fantastisch...

Jerash
 
Pella
 
Umm Qais
 
     

De kloof van Wadi Mujib, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, mondt uit in de Dode Zee. In een dor en droog landschap is deze kloof waar altijd water doorheen stroomt een ware oase, met meer dan 300 soorten prachtige bloemen en planten. Het water, gecombineerd met het hoogteverschil (van 400 beneden de zeespiegel tot 900 meter erboven) zorgen voor een fantastische biodiversiteit. Wandelen in de kloof is een avontuur en mag enkel onder begeleiding van een gids. Door de vele rotspartijen wordt het gegarandeerd een avontuurlijke hike tour. Een afwisseling van wandelen, trekken door de rivier, zwemmen, over watervallen klimmen en canyoning. Er zijn verschillende soorten trails. De populairste zijn die waarbij je de rivier ingaat. De Sicq trail is het gemakkelijkst, de Canyon trail is al wat zwaarder. De intensieve Malaqi trail laat je abseilen naar de rivier.

Dode zee 

De Dode Zee, het laagste binnenmeer ter wereld, 75 kilometer lang en 15 kilometer breed, ligt in het hart van de woestijn van Juda, inmiddels 418 meter (het waterpeil zakt de afgelopen jaren weg) onder zeeniveau op het diepste punt van de aarde. Het meer wordt vooral gevoed door water van de Jordaan.

Dode Zee 
Dana Nature Reserve 

Verder zuidwaarts ligt het Dana Natuurreservaat, een opvallend divers landschap; van beboste hooglanden tot rotsachtige hellingen en van gravelvlaktes tot zandduinen. Ook hier is een verscheidenheid aan planten en dieren te bewonderen.

Dé parel van Jordanië is natuurlijk de prachtige antieke "zalmroze stad" Petra. Het is zo'n plaats die je gezien moet hebben. Waar schoonheid je overvalt. Niet alleen de uit rotsen gehouwen bouwwerken, maar ook de fantastische kleuren en panorama's van de site zijn simpelweg indrukwekkend !

Petra
 
Petra
 
Petra
 

Verder naar het zuiden vinden we Wadi Rum. "Onmetelijk, vervuld met echo en goddelijk", omschreef Lawrence of Arabia de woestijn van Wadi Rum. Je vindt er inderdaad het mooiste woestijnlandschap van heel Jordanië (en omstreken). Laat ons voor u een avond en overnachting boeken in een bedoeïen kamp, een echte aanrader voor een onvergetelijke avond onder een heldere sterrenhemel.

Jeeptocht Wadi Rum
 
Jeeptocht Wadi Rum
 
Jeeptocht Wadi Rum
 
Aqaba  Aqaba  Koraal 

In het uiterste zuiden tenslotte ligt Aqaba, een levendige badplaats en duikparadijs aan de Rode Zee, omgeven door bergen. Aqaba kijkt uit op de gelijknamige Golf en is de enige haven van Jordanië.

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Jordanië maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Jordanië aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Rondreis Jordanië

Petra by night     

Vanuit Amman gaat het eerst noordwaarts voor de ontdekking van Jerash en omgeving. Daarna helemaal tot het zuiden. Een ontdekking en volledige verkenning van Jordanië. Eventuele activiteiten tijdens de reis: zwemmen in de Dode Zee, hiken en/of canyoning in Wadi Mujib, mountainbiken, jeepsafari in Wadi Rum, tours te paard, paardrijden, pelgrimstochten, Dode Zee-kuur.

 
 
   
 
 

Overnachting in een bedoeïen kamp

     

Een onvergetelijke avond met diner en overnachting onder de prachtige sterrenhemel van Wadi Rum.

 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Jordanië vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor Belgen die naar Jordanië reizen is een internationale reispas verplicht. Deze moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na de terugreis. Ook de kinderen moeten een eigen reispas hebben. De reispassen mogen bovendien geen stempel van Israël bevatten. Een visum is verplicht; dit kan aangekocht worden op de luchthaven. We willen je er verder op wijzen dat het je eigen verantwoordelijkheid is om in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart en reispas. Indien je op de luchthaven aankomt zonder de nodige papieren kunnen wij helaas niets voor je doen en zal je ook niet kunnen vertrekken.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Voor Jordanië is geen enkele vaccinatie verplicht, behalve wanneer je maximaal veertien dagen voor aankomst in het Midden-Oosten in een gebied bent geweest waar gele koorts of cholera heerst. DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A en B (en eventueel tegen buiktyfus) zijn evenwel aanbevolen. Raadpleeg daarvoor je huisarts. Pilletjes tegen malaria zijn niet vereist.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: In Jordanië is in de winter 1 uur later dan in België. In de zomer is het verschil 2 uren.

Munt: In Jordanië betaalt men met de Jordaanse Dinar (JD), onderverdeeld in 1000 Fils of 100 Piasters. Koers: 1 JOD = 1,11 EUR (augustus 2012).

Onderweg: De afstand Brussel - Amman is zo'n 3300 km. Je vliegt er 4,5 uur over.

Goed om te weten:
- Telkens je Jordanië verlaat, moet je een vertrektaks van ong. 25 EUR betalen.
- De ruïnestad Petra is in 2007 verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Weer en klimaat

Klimaat: In het westen van Jordanië heerst een mediterraan klimaat; in het oosten een landklimaat. De zomers zijn over het algemeen warm: de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 25°C, met in de woestijn overdag pieken tot 40°C. In het zuiden is het warmer dan in het noorden. Lente en herfst zijn kort en plezant. De regen valt van november tot maart. De winters zijn redelijk nat en kouder dan je zou verwachten. In het noorden valt gemiddeld 700 mm neerslag per jaar en in het zuiden 100 mm. In de winter kan er in de bergen en Amman zelfs sneeuw vallen, terwijl het in Aqaba dan nog voldoende zacht is om te zwemmen en te zonnebaden (gemiddelde rond 17°).

Beste reisperiode: Best reizen van maart tot oktober-november (gemiddelde temperatuur van 23°, mogelijk is de nacht fris) en beter niet in de zomermaanden juli en augustus wegens de hitte. In maart kan het (zeker 's nachts) nog redelijk koud zijn. Een bijkomende troef bij reizen in het voorjaar is dat de bloemen dan allemaal mooi in bloei staan.

Amman   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   12 13 16 23 28 31 32 32 31 27 21 15
Gemiddelde nachtt. (°C)   4 4 6 9 14 16 18 18 17 14 10 6
Gemiddelde neerslag (mm)   69 74 31 15 5 0 0 0 0 5 33 46
Aantal uren zon per dag   69 74 31 15 5 0 0 0 0 5 33 46
Aantal regendagen   8 8 4 3 1 0 0 0 0 1 4 5

Prettige vakantie in Jordanië

In voorbereiding van uw reis op maat naar Jordanië voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.